Zoka fast anställd

I slutet av februari träffade vi Zoka för att skriva en text om henne. Tanken var att publicera den i samband med att hon blev fast anställd den 18 mars. Men… så kom lite annat emellan, världen som vi kände den förändrades, och texten skrevs inte klart.

 Den fasta anställningen däremot: den fick Zoka - som produktionsassistent på Sniph! Nu, tre månader senare, vill vi berätta hennes historia. Tack för att du delar med dig Zoka, att träffa fantastiska människor som du – det är det som gör vårt jobb så roligt!

”Jag kom till Sverige för fem år sedan, och nu känner jag mig helt hemma här. Jag tror inte ens jag skulle flytta tillbaka om det blev fred i Syrien. Vad jag lämnade bakom mig finns tyvärr inte kvar.”

 Det är inte första gången Zoka bytt land. Hon föddes i Venezuela men på grund av oroligheter flyttade familjen till Syrien. När kriget sedan bröt ut 2015 var det dags för hela familjen att flytta igen.

”Det är sorgligt, och det har inte varit lätt, men jag brukar tänka såhär: mitt hem är där min familj är. Så har det alltid varit för mig.”

När Zoka kom till Sverige hamnade hon först i Örebro, där hon bodde ett år på flyktingförläggning i väntan på uppehållstillstånd. Hon beskriver det som en tuff tid, särskilt eftersom hon, utan papper, inte fick börja på SFI.

”Språket är den viktigaste nyckeln för att komma in i samhället, så jag gjorde mitt bästa för att lära mig ändå: jag gick till språkcafé varje dag och tog kontakt med folk från Syrien som kommit några år innan jag som kunde lära mig. Jag är en språkperson och det gjorde att det gick ganska snabbt för mig, svenska var det fjärde språket jag lärde mig (efter spanska, arabiska och grekiska).”

När Zoka fick sina papper klarade hon på kort tid alla nivåer av SFI. Därefter var hon redo att omstarta sin karriär, men att hitta jobb var inte helt enkelt. I Syrien hade hon arbetat som frisör och make-up artist i fem år, men i Sverige kunde Zoka inte ens få en intervju. När vi på Jobbentrén träffade Zoka och hörde om hennes bakgrund bestämde vi oss för att rekommendera henne för ett företag som anställt via oss tidigare: Sniph.  

”Det var min första intervju med en arbetsgivare i Sverige. Jag var såklart jättenervös innan, men när jag väl kom dit kändes allt bra. Matilda och Lisa som intervjuade mig var snälla och när de berättade mer om jobbet tänkte jag att det skulle passa mig perfekt. Jag tror det är viktigt att man brinner för det man arbetar med, och på Sniph får jag möjlighet att, precis som i Syrien, jobba med den bransch jag brinner för: skönhetsbranschen.”

På Sniph, som är en prenumerationstjänst för parfymer, är Zoka anställd som produktionsassistent. Hon arbetar med att dekantera, etikettera och packa parfymflaskor och har en nyckelroll för att Sniphs prenumeranter ska få rätt leveranser.

”Jag tycker mycket om mitt jobb, särskilt alla kollegor. För mig är de som en extra familj, och genom dem har jag lärt mig så mycket: inte minst svenska. Det finns många ord och meningar man inte lär sig på SFI, men som man förstår genom att ha kollegor.”

För att få verktyg att utvecklas på jobbet och integreras i samhället har Zoka också en coach på Jobbentrén: hon heter Felicia. De träffas ungefär två gånger i månaden och pratar om både jobbet och livet utanför.  

”Jobbentrén har hjälpt mig mycket. Felicia har t ex lärt mig om hur a-kassa fungerar och vad de olika detaljerna i mitt anställningsavtal betyder. Men kanske viktigast av allt pushar hon mig att ta mer plats på de möten jag har med mina kollegor. Det är något jag fått feedback kring att jag ska göra, och som jag vill bli bättre på.”

När Zoka hade arbetat ett halvår tog hennes provanställning slut, och inför det meddela Sniph att de ville erbjuda henne en tillsvidareanställning.

”Jag kunde först inte tro att det var sant, jag blev överlycklig. Tillsammans med hela familjen firade jag med tårta samma dag som beskedet kom. Att få fast anställning betyder så mycket för mig och min etablering i Sverige, mitt nya hem.”

Föregående
Föregående

Alis story

Nästa
Nästa

Finalist Årets mångfaldsföretag