Utmärkelse årets unga idéer 2021

Det sociala företaget Jobbentrén har blivit utsedd till en av ”Årets unga idéer 2021”. Kommunikationspraktikanten Paula Krantz på Jobbentrén har intervjuat grundarna Andrea ’Dea’ och Mark Ahlenius för att höra om deras tankar kring detta.
Varför tror ni att Jobbentrén har fått den här utmärkelsen?


– Det Jobbentrén gör är unikt. Vi hjälper företag att anställa, behålla och utveckla nyanlända talanger. Vi lägger mycket tid på varje individ, för att varje anställning ska bli lyckad.
Vi har en nyskapande innovativ lösning på ett stort samhällsproblem som har funnits länge och kommer fortsätta finnas och där jobbar vi på ett sätt som ingen annan gör, berättar Dea.

Jobbentrén har många ambassadörer och ett stort nätverk som hela tiden växer tack vare den framgångsrika modell de använder. I jämförelse med andra företag som arbetar med nyanlända som målgrupp är det ingen annan som gör det Jobbentrén gör. De sticker därför ut på marknaden - i och med att de inte är ett bemanningsföretag eller upphandlade av kommun eller myndighet.

– Grundidén är vi måste bli bättre på att ta till vara på all kompetens. För att bygga ett samhälle där alla människor är inkluderade och har egen makt över sin självförsörjning. Detta leder i sin tur till minskad segregation och utanförskap. För nyanlända handlar det i första hand om att få ett jobb, berättar Mark.

För fem år sedan hade varken Dea eller Mark kunnat tro att de idag skulle ha en kundnöjdhet på 97% och att 80% av anställningar de förmedlat är fortsatt lyckade efter ett år. Idén om att kombinera noggrann rekrytering med att följa upp för att se till att anställningarna fungerar har funnits med sedan starten 2016. Men exakt hur det ska gå till har utvecklats under åren – genom att testa, utvärdera, dra lärdomar, våga misslyckas och göra om. Men framförallt genom att lyssna på både arbetsgivares och nyanländas behov.

– Idén och målet har varit detsamma från början. Att skapa lyckade anställningar tillsammans med nyanlända och arbetsgivare men hur man får till det, där har vi testat oss fram, säger Dea.

Vill ni slutligen säga något om utmärkelsen ni fått?

­– Vi är jätteglada och det är så himla häftigt när någon annan tycker att det man gör är bra, det värmer enormt. Att en kund är nöjd, det är jättekul och det viktigaste, men när det sprider sig vidare utanför våra nätverk, det är då vi vågar börja tro på att vi kan skapa förändring på riktigt, säger Mark.

Till vänster i bild: Andrea Ahlenius. Till höger i bild: Mark Ahlenius. Foto: Paula Krantz

Föregående
Föregående

REBECKA SIMMINGSKÖLD NY COACH OCH PROJEKTLEDARE

Nästa
Nästa

Matin firar 1 år på Granath