FILM #4 - MARION NYANGOMA
Revisor i Uganda. Arbetssökande i Sverige.
Marion flyttade hit för kärleken för två år sedan, och hon fullkomligen älskar Stockholm. Att gå runt bland de vackra gamla byggnaderna. Titta på vattnet och båtarna. Upptäcka nya platser.
Hon föddes i Kenya, men när Marion var barn flyttade familjen tillbaka till hemlandet Uganda. I huvudstaden Kampala studerade Marion företagsadministration på universitet, vilket ledde till att hon började arbeta som revisor. Det var ett arbete hon tyckte mycket om.
Marion gillar ordning och reda, och att arbeta tillsammans med människor. Som person är hon social, glad, ambitiös och nyfiken. Här i Sverige har hon jobbat deltid som städare, men det kontraktet tog slut - nu letar Marion sitt första heltidsjobb här!
För att utveckla sin svenska läser Marion tidningar och träffar vänner. Hon är färdig med tre av fyra steg i SFI (svenska för invandrare) och kämpar varje dag för att bli bättre.
Vi hoppas att just DU kan hjälpa Marion! Kanske vill företaget du arbetar på träffa henne? Eller så känner du någon som borde anställa Marion? Bara att du delar filmen betyder mycket. Hjälp oss bredda Marions kontaktnät - tillsammans skapar vi integration!
Dela gärna vidare filmen via Facebook, Linkedin eller Youtube.
Rekryteringen sker via oss på Jobbentrén. Ta kontakt med Jobbentréns vd Andrea Dea Ahlenius på andrea@jobbentren.se eller 070-760 68 20.
FILM #3 Lilian Gouvêa Fernandes
Lilian och hennes familj flyttade till Sverige från Brasilien för två år sedan, när hennes man fick jobb här. Då visste de inte hur länge de skulle stanna, men ganska snabbt bestämde de sig för att bygga sina liv här.
Luiza, Lilians nioåriga dotter, trivs väldigt bra i skolan. Hon är jätteduktig på svenska och lär sina föräldrar nya ord varje dag. Lilian tycker också mycket om Sverige - framförallt den fina naturen.
I hemstaden Rio de Janeiro studerade hon administration på universitet. Lilian arbetade därefter flera år på ett stort läkemedelsföretag, och sedan två år som ekonomiadministratör på en bank.
Som person är Lilian glad, social och ambitiös. På fritiden tycker hon om att gå på bio och dansa - helst tillsammans med Luiza.
Det värsta Lilian vet är att inte ha något att göra. Därför är hennes situation idag - som arbetslös - svår. Lilian vet att hon inte pratar perfekt svenska, och att det varit en bromskloss i flera ansökningsprocesser. Men hon är övertygad om att det bästa vore att få en chans att visa vad hon går för. Att börja på ett jobb, där hon kan utveckla sin svenska varje dag.
Vi hoppas att just DU kan hjälpa Lilian! Kanske vill företaget du arbetar på träffa henne? Eller så känner du någon som borde anställa Lilian?
Vi hoppas att just DU kan hjälpa Safa! Kanske vill företaget du arbetar på träffa henne? Eller så känner du någon som borde anställa Safa?
Dela gärna vidare filmen via Facebook, Linkedin eller Youtube.
Rekryteringen sker via oss på Jobbentrén. Ta kontakt med Jobbentréns vd Andrea Dea Ahlenius på andrea@jobbentren.se eller 070-760 68 20.
Film #2 - Safa Al Khamri
För tre år sedan kom det fler flyktingar till Sverige än någonsin tidigare - en av dem var Safa, 26 år från Yemen.
I början pratade Safa bara engelska. Det verkade fungera, alla förstod henne. Men snart insåg hon att det var omöjligt att få jobb utan svenskan. Så Safa bestämde sig för att försöka prata så lite engelska som möjligt. Hon läser nu sista steget av SFI.
Innan Safa kom till Sverige arbetade hon som kassaansvarig i en matbutik och som receptionist på en vårdcentral. Nu vill hon gärna hitta ett liknande jobb. Men det viktigaste är att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.
Safa är duktig på - och tycker om att - arbeta med människor, det ger henne energi!
Den stora passionen i Safas liv är fotografi, och allt som har med det att göra. I framtiden drömmer hon om att arbeta som fotograf. För att lära sig mer om sin hobby kollar Safa på Youtube-tutorials och besöker så många museum och utställningar hon bara kan.
Vi hoppas att just DU kan hjälpa Safa! Kanske vill företaget du arbetar på träffa henne? Eller så känner du någon som borde anställa Safa?
Dela gärna vidare filmen via Facebook, Linkedin eller Youtube.
Rekryteringen sker via oss på Jobbentrén. Ta kontakt med Jobbentréns vd Andrea Dea Ahlenius på andrea@jobbentren.se eller 070-760 68 20.
Film #1 - Abrehet Asmelash
När Abrehet slutade gymnasiet i hemlandet Eritrea började hon jobba på ett stort företag, som sålde gas till sjukhus. Först som receptionist, men eftersom hon var så bra på kundkontakt fick hon snart mer ansvar i rollen som säljare.
Parallellt läste Abi - som hennes kompisar kallar henne - en kvällskurs i redovisning på högskolan i Asmara. Det ledde till att hon kunde ta ytterligare ett steg på arbetsplatsen, och arbeta som ekonomiadministratör.
För fyra år sedan lämnade hon Eritrea och kom till Sverige. Det tog två år att få uppehållstillstånd, en tuff period i Abis liv.
Så fort alla papper var klara gjorde Abi allt för att snabbt komma in i systemet. Hon läste alla steg av SFI (svenska för invandrare) på sex månader och gick en kurs för att lära sig om ekonomiyrket här i Sverige.
Nu letar hon efter jobb. Abi är öppen för olika typer av utmaningar, och vill arbeta med något som är utmanande och socialt! På sikt vill hon arbeta inom ekonomi/administration, men just nu är prio att komma in på den svenska arbetsmarknaden - skaffa sig erfarenhet och bygga nätverk.
Vi hoppas att just du kan hjälpa Abi! Kanske vill företaget du arbetar på träffa henne? Eller så känner du någon som borde anställa Abi?
Dela gärna vidare filmen via Facebook, Linkedin eller Youtube.
Rekryteringen sker via oss på Jobbentrén. Ta kontakt med Jobbentréns vd Andrea Dea Ahlenius på andrea@jobbentren.se eller 070-760 68 20.
Heja Livet och Jobbentrén i samarbete för att lyfta arbetssökande nyanlända kvinnor
Sju av tio jobb i Sverige förmedlas genom kontakter. Är man ny i Sverige har man oftast få eller inga kontakter. Nu ges nyanlända talanger möjligheten att nå ut i det kvinnliga nätverket Heja Livets kanaler – en målgrupp på 100 000 potentiella kontakter in på den svenska arbetsmarknaden.
Tillsammans med fem arbetssökande nyanlända kvinnor spelar vi in filmer där de berättar om sig själva, vad de vill jobba med och varför. Första april går den första filmen live i Heja Livets kanaler och nätverk, därefter publiceras en film i veckan under totalt fem veckors tid.
Samarbetet går ut på att öka möjligheten för en målgrupp som ofta saknar nätverk att få jobb, och samtidigt möjliggöra för arbetsgivare att ta tillvara på potentialen och kompetensen hos nyanlända talanger. Förhoppningen är att Heja Livets nätverk, på nästan 100 000 person som identifierar sig som kvinnor, kommer hjälpa de nyanlända kvinnorna att få sin första riktiga anställning på den svenska arbetsmarknaden.
– Varje vecka träffar jag massor av nyanlända talanger som vill jobba men som inte har nätverket för att komma i kontakt med företag. Vi på Jobbentrén försöker vara den kontakten. Heja Livet är den perfekta partnern att samarbeta med här då vi tillsammans kan ge några av dessa stjärnor möjligheten att presentera sig och söka jobb via ett nätverk som är känt för att kvinnor hjälper varandra, säger Andrea Ahlenius vd och grundare på Jobbentrén.
– Det här känns både viktigt och spännande. Tänk om vi tillsammans i Heja Livet lyckas bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad genom att de här fem kvinnor får jobb via våra nätverk och kanaler, säger Emely Crona Stenberg som grundat Heja Livet tillsammans med Carro Levy.
Företagen som väljer att anställa kommer att få stöd av Jobbentrén under rekryteringsprocessen. Efter lyckad rekrytering får den nyanställde en coach på Jobbentrén. I början fokuserar coachningen på att förbereda inför jobbstart och att komma in i sin roll på arbetsplatsen. Sedan finns coachen som bollplank för utmaningar och möjligheter – både på jobbet och privat – under hela första anställningsåret. Coachen på Jobbentrén följer även upp med arbetsgivaren. Målet är lyckade anställningar.
----
Heja Livet är nätverket för alla som identifierar sig som kvinnor med ledorden ”creating womanhood”. Bakom Heja Livet står grundarna Emely Crona Stenberg, som startade nätverket 2014, och Carro Levy. I dag har Heja Livet-gruppen på Facebook närmare 100 000 medlemmar.
OM ATT ANSTÄLLA VIA JOBBÉNTREN
Jobbentrén hjälper företag att hitta nyanlända talanger – genom noggrann matchning oavsett tjänst.
Jobbentrén ser till att anställningen fungerar – efter rekryteringen startar Jobbentréns coachningsprogram som ger den nyanställde kunskap och vägledning för att utvecklas på arbetsplatsen och integreras i samhället. Målet är lyckade anställningar.
Det är lönsamt – när företag anställer via Jobbentrén får de lägre personalkostnader tack vare stöd från Arbetsförmedlingen. På ett år kan företagen få upp till 78 550 kr lägre kostnader. Jobbentréns arvode motsvarar hela den ekonomiska ersättningen från Arbetsförmedlingen de två första månaderna av anställningen och hälften under resterande 10 månader. Jobbentrén tar bara betalt så länge det är en fortsatt lyckad anställning.
Tillsammans skapas integration – företag som anställer via Jobbentrén tar ansvar och bidrar till en inkluderande arbetsmarknad
För att kunna anställa via Jobbentrén behöver företag erbjuda anställningar på 100-80% och tillsvidare eller minst sex månader visstid samt kollektivavtal eller fora samt löner och förmåner enligt kollektivavtalet för branschen.
Jobbentrén är ett socialt företag vars huvudsakliga mål är att, tillsammans med arbetsgivare och nyanlända, skapa lyckade anställningar.