Valguiden

Demokrati i sverige

Sverige är en demokrati. I den svenska grundlagen står det att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Det betyder att folket bestämmer vem som ska styra landet. Folket väljer vilka partier och politiker som ska styra landet åt dem. Sedan 1919 har alla vuxna svenska medborgare haft rösträtt. Allas röster är värda lika mycket.

De olika valen

Var fjärde år är det riksdagsval i Sverige. Samtidigt är det också regionval och kommunval.  Riksdagen, regionen och kommunen bestämmer över olika saker. Riksdagen bestämmer över lagar, skatter och statens pengar. Regionen bestämmer över sjukvården, tandvården och kollektivtrafiken. Kommunen bestämmer över skolor, bostäder och vägar i kommunen.

Vi i Sverige är med i EU och röstar även i EU-valet som är var femte år. Är man medlem i Svenska kyrkan är det även val där var fjärde år. Precis som i riksdagsvalet får du hem ett röstkort i brevlådan om du har rösträtt till dessa val. Läs själv om rösträtt i Sverige på www.valmyndigheten.se

Hur röstar man i Sverige?

Man kan rösta på flera olika sätt i Sverige. Det vanligaste är att förtidsrösta eller rösta på själva valdagen. Det är inte svårt att rösta. Alla som har rösträtt får hem ett röstkort med all viktig information.

När du kommer till vallokalen kommer du få lämna in ditt röstkort, du får ett valkuvert för varje val du röstar i. Så om du har rösträtt till regionvalet och kommunvalet kommer du får två kuvert. Sedan går du bakom en skärm för att välja valsedlar. Bakom skärmen finns alla partiernas valsedlar för de olika valen. Efter man valt sina sedlar går man bakom ett grönt bås för att lägga i valsedlarna i kuvertet. Utanför vallokalen väljer du själv om du vill berätta vem du röstar på eller inte. Men i vallokalen är det hemligt. Det är därför allting sker bakom skärmar. När du har stängt dina kuvert lämnar du in röstkort och ID-handling till de som jobbar i vallokalen. De skriver ner att du har röstat och lägger ner dina röster i lådan. Grattis! Nu har du röstat!

Vem ska jag rösta på?

Det finns många olika partier man kan rösta på. Man får rösta på vilket parti man vill. Åtta partier sitter i riksdagen men det finns många som inte sitter i riksdagen och de kan man också rösta på. Det finns många sätt att ta reda på vilket parti man ska rösta på. Man kan prata med sina vänner och familj, man kan läsa på partiernas hemsidor. Nära valet är det också mycket intervjuer och debatter på TV som man kan titta på. Man kan ta quiz på nätet där man svarar på frågor och blir matchad med det parti som har lika åsikter som du. Sök på google: valkompass.

Vill man fråga frågor kan man gå till valstugor eller valtält. Där står representanter från partierna som kan svara på frågor om vad de tycker.  

Föregående
Föregående

Utveckling och resultat 2022

Nästa
Nästa

UTVECKLING OCH RESULTAT FÖR 2021