Bygga nätverk

Att lära känna nya människor är en nyckel för att lyckas i Sverige. 7 av 10 jobb förmedlas via kontakter. Att lära sig språket går snabbare desto mer man tränar på att prata. Många lägenheter hyrs i Stockholm ut av privatpersoner, och då gäller det att känna människor för att hitta bostad.

Det finns många anledningar att öka sitt nätverk. Men viktigast av allt: DET ÄR KUL! Här är några tips på hur du gör…

Lär känna dina kollegor

För att göra ett bra jobb i Sverige är det viktigt att du är social och lär känna dina kollegor i Sverige. Det är viktigt att våga ställa frågor, om till exempel helgen, semestern eller fritidsintressen. Berätta också om dig själv. I videon ser du Jameel. Som du har han fått jobb via Jobbentrén. Jameel arbetar på Sony Music, som receptionist, och berättar här om hans relation till sina kollegor. Tillsammans brukar de äta lunch tillsammans varje dag och på fritiden har de gått på flera fotbollsmatcher och barer tillsammans.

Jobbentréns gruppaktiviteter

Varje månad har vi på Jobbentrén roliga aktiviteter som du är bjuden till. Det här är ett tillfälle för dig att träffa andra personer som fått jobb via oss - på aktiviteterna kommer både nyanlända och etablerade svenskar. Vi har event där du kan lära dig nya saker: som till exempel a-kassa, bostadsmarknaden och deklaration. Vi har också aktiviteter som bara är roliga: som fotboll, dans, skridskor och studiebesök på ett TV-program. Du hittar alla aktiviteter i JOBBENTRÉNS FACEBOOKGRUPP, KLICKA HÄR!

En av aktiviteterna vi gjort är folkdans med Skansen folkdanslag. Titta vad kul vi hade:

Träffa en svensk kompis eller mentor

Det finns många som kan hjälpa dig att träffa svenska kompisar. Här är några sidor där du kan anmäla dig:

Jenny  och  Tsering  blev kompisar via Jobbentrén. Tsering fyllde i formuläret längst ner på den här sidan, och blev matchad med Jenny. De gillar att tillsammans fika, gå promenader i skogen och upptäcka nya delar av Stockholm.

Jenny och Tsering blev kompisar via Jobbentrén. Tsering fyllde i formuläret längst ner på den här sidan, och blev matchad med Jenny. De gillar att tillsammans fika, gå promenader i skogen och upptäcka nya delar av Stockholm.

Några viktiga saker att tänka på när du träffar din nya svenska kompis. Men viktigast av allt, ha så kul :)

Några viktiga saker att tänka på när du träffar din nya svenska kompis. Men viktigast av allt, ha så kul :)

Sara  och  Stevie  träffades på en av Jobbentréns gruppaktiviteter. Nu ses de ofta - Stevie hjälper Sara att lära sig franska, och Sara hjälper Stevie att lära sig svenska.

Sara och Stevie träffades på en av Jobbentréns gruppaktiviteter. Nu ses de ofta - Stevie hjälper Sara att lära sig franska, och Sara hjälper Stevie att lära sig svenska.

Namn *
Namn
Skriv en kort text om vem du skulle vilja träffa. Svara på följande frågor: - Vad vill du göra med din nya kompis? - Är det något du vill lära dig av din nya kompis? - Ska din nya kompis ha ett speciellt jobb eller intresse? I så fall, vad är det? - Hur gammal vill du att din kompis är? Eller spelar det ingen roll? - Ska din kompis vara tjej eller kille? Eller spelar det ingen roll?

FÖRENINGSLIV